Fotproblem - fotvalv

Fotvalvens funktion

En fjärdedel av alla ben i kroppen finns i fötterna. Trots att fotens egna ben bara väger ett par hundra gram klarar fötterna en belastning på flera hundra kilo. När vi går belastar vi våra fötter med vår dubbla kroppsvikt för varje steg.

En felaktig fotställning och fel hållning kan leda till svåra smärtor och har man otur så kan fötternas komfort påverka hela kroppen. Hela 80% procent av befolkningen har någon form av fotbesvär, och kvinnor har nästan fyra gånger fler problem med sina fötter jämfört med män. 

Men det går att förebygga och lindra vanliga fotbesvär med en uppbyggd och anpassad ortopedisk sula. 

Fotvalvens funktion är att stödja, dämpa och överföra kraft till underbenen och fötterna. De ska både kunna vara stadiga och flexibla och klara av att växla mellan dessa lägen. 

På ett enkelt sätt kan man kategorisera in fotvalven enligt dessa 3 varianter:  

Högt fotvalv: Stadiga och stabila men samtidigt dåliga på att ta upp kroppens stötar. Behöver ofta mer stötdämpning i skorna.

Normalt fotvalv: Klarar både stötdämpning och stabilitet bra och behöver sällan extra stöd.  

Lågt fotvalv: Dålig stabilitet och försämrad stötupptagning. Behöver främst hjälp med mer stadga och stabilitet i skorna.

De ovanstående grupperna är en grov förenkling av fötternas form eftersom det kan variera vad gäller person och eventuella problem. Ett lågt fotvalv behöver inte nödvändigtvis vara instabilt och ett högt fotvalv kanske inte alls ger dig problem med dämpningen. Därför är det viktigt att ta reda på hur just dina fötter är formade och fungerar för att hitta rätt åtgärd mot just dina fotproblem. 


Vilket fotvalv har jag ?

Alla fötter är olika och behöver olika stöd. Man bör även räkna in vilken aktivitet man ska ägna sig åt och sin vikt när man ska välja en lämplig sula för att förebygga eller åtgärda fotproblem. 

Ditt fotvalv är avgörande för hur du går, står och springer. 

Ta reda på hur ditt fotvalv ser ut med hjälp av en handduk och en tidning eller ett mörkt papper så här: Blöt en handduk och placera den på golvet. Trampa barfota på handduken så att hela fotsulan blir fuktig och flytta sedan foten till golvet eller trampa på en tidning eller ett mörkt papper. Stå upp och belasta foten ordentligt när du gör avtrycket. Jämför mot bilden ovan. 

Lågt/nersjunket fotvalv 

Ett lågt fotvalv kan också innebära att du är plattfotad. Det kan vara medfött eller uppstå av till exempel av ålder eller viktökning.  Det kan bidra till en överdriven pronationssrörelse, som innebär att du placerar mycket vikt på fotens insida. Det i sin tur bidrar till en felställning av foten som sedan kan bidra till smärta i fötter, knän, höfter och rygg.

Symtom

Vanligtvis har personer som får ont i foten på grund av denna felställning ont i den låga hålfoten.  Andra konsekvenser av nedsjunkna fotvalv som inte åtgärdats kan vara problem i ryggområdet (ryggskott, falsk ischias), benhinneinflammation, smärta över knäledens insida, ökade artrosproblem och hälsporre/plantar fasciit.

Förebygg och lindra besvär 

Ett effektivt sätt att lindra problemen är att använda uppbyggda ortopediska sulor som stöttar upp och förebygger att fotvalvet sjunker ner ännu mer. 

Högt fotvalv 

Det yttre fotvalvet är för högt, mellanfoten spänns som i en bågform och utan stöd kan ett högt fotvalv medföra att foten får för lite kontakt med underlaget. Höga fotvalv påverkar belastningen på främre delen av trampdynorna och hälen vilket kan medföra smärtor i mellanfoten, under framfoten eller i hälen.

Symtom 

Den ökade belastningen som en hög hålfot ger på trampdynorna kan leda till att tårna blir sneda och kan i sin tur leda till att man får hammartå. De vanligaste symtomen är att man får ont i trampdynorna och i hälen. Det även vanligt att man upplever en öm, trött känsla i både hälen och under trampdynan. Förutom att få besvär med fötterna så är det även vanligt att man får besvär med knän, höfter och rygg. Det kan också vara så att symptomen uppkommer efter till exempel en stukning som leder till instabilitet och smärta. Om du har högt fotvalv kan du även få problem med både pronation (inåtvridning av foten), eller supination (utåtvridning av foten).

Förebygg och lindra besvär

Ett enkelt sätt att förebygga problem som kan uppkomma på grund av höga fotvalv är att använda uppbyggda sulor avsedda för högt fotvalv, för att ge stöd åt hålfoten. När fötterna får det stöd som fattas skapas en jämnare viktfördelning över hela fotens yta, vilket gör att felbelastningen försvinner och dina fötter får det stöd de behöver.Innersulor för olika fotvalv

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.