Fotproblem - värk

Värk i fötterna – symtom och orsaker

En fjärdedel av alla ben i kroppen finns i fötterna. Trots att fotens egna ben bara väger ett par hundra gram klarar fötterna en belastning på flera hundra kilo. När vi går belastar vi våra fötter med vår dubbla kroppsvikt för varje steg.

Hela 80% procent av befolkningen har någon form av fotbesvär, och kvinnor har nästan fyra gånger fler problem med sina fötter jämfört med män. 

En felaktig fotställning och fel hållning kan leda till svåra smärtor och har man otur så kan fötternas komfort påverka hela kroppen.

Problem i ryggområdet (ryggskott, falsk ischias), benhinneinflammation, smärta över knäledens insida, ökade artrosproblem och hälsporre/plantar fasciit.  

Dessa symtom kan bero på den felställning som man kan få i fötterna då man går länge med nedsjunket fotvalv (plattfot) utan åtgärd. 

Ömhet och trött känsla i både hälen och under trampdynan, besvär med knän, höfter och rygg - dessa symtom kan komma utav högt fotvalv, och kan också leda till att man får sneda tår, t.ex sk. hammartå. 

Fotvalvens funktion är att stödja, dämpa och överföra kraft till underbenen och fötterna. De ska både kunna vara stadiga och flexibla och klara av att växla mellan dessa lägen. 

Ditt fotvalv är avgörande för hur du går, står och springer. Om dina fötter inte får det stöd de behöver kan de inte röra sig som de borde, vilket ger en felställning som förr eller senare kommer ge besvär i fötterna, och- eller någon annan kroppsdel. 

När fötterna får det stöd som fattas skapas en jämnare viktfördelning över hela fotens yta, vilket gör att felbelastningen försvinner och dina fötter får det stöd de behöver.

Sköt om dina fötter innan problemen uppkommer och använd rätt saker för dina fötter - uppbyggda ortopediska sulor som stöttar upp ditt fallande fotvalv, eller en sula för ditt höga fotvalv, som ger stöd för hålfoten. 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.