Ont i hälarna ?

Värker och svider det i hälarna när du står och går, eller mer som om en tagg fastnat i foten?  Här går vi igenom några vanliga problem man kan få i sina hälar:


Hälsporre – Plantarfasciit 

Plantarfasciit, eller hälsporre som det oftast kallas, är en väldigt vanlig åkomma. Under foten sitter en stödjande bred och tjock sena som är ett viktigt stöd. Senfästet kan ge smärta vid överbelastning och den påbyggnad som kan bildas på undersidan av hälen kallas då för hälsporre (även synlig vid röntgen). Smärtan kommer från en irritation i senan i hålfoten, som beror på överbelastning i form av att man gått eller sprungit på fel underlag i fel sorts skor. Muskelsvaghet, stelhet och obalanser i muskler och leder gör kroppen mer utsatt för liknande skador och kan vara en grundorsak till problemet.

Symtom

  • Vanliga symtom är att det gör ont i hälen direkt vid belastning på morgonen. För många är belastningssmärtan värre i början men klingar av efter att man gått omkring en stund, andra får tillbaka smärtan då kroppsvikten belastar fötterna. Du kan också få kramp i hålfoten. Hälsporresymtomen kan kännas olika beroende på hur långt hälsporren är gången och många känner att det inte gör så ont så länge de har bra skor på sig och är i rörelse.
  • En liknande smärta kan uppkomma när man suttit stilla för länge och reser sig och belastar foten.
  • Molande och brännande smärta är vanligt när man stått och gått för mycket under dagen och sedan vilar fötterna.

Åtgärd:

Se över dina skor – de ska vara stadiga och ha en sula som är mjuk under hälen. Byt ut den sula du har i skorna om den inte verkar stödja och skydda tillräckligt mycket. Du kan också prova ett separat mindre stöd i form av en sviktsula formad just för hälpartiet, en så kallad hälkopp. Det är mycket viktigt att avlasta hälen för att inte förvärra problemet.  Vila från hård belastning under perioden du upplever smärta, dvs löpning och längre promenader. Dock brukar andra aktiviteter såsom simning och cykling fungera för de flesta.


Hälkuddesyndrom 

I hälen finns små kammare med fettblåsor och elastiska fibrer. Vätskefyllda slemsäckar sitter runt senor och leder och dessa har till uppgift att skydda och smörja. Om du går omkring med hälsmärta beror det oftast på att foten är överansträngd. När den stötdämpande mjuka dynan under foten blivit skadad genom överbelastning eller skada mot hälen (till exempel att landa med hälarna först vid ett fall från höjd) så blir hälkudden tunnare och uttrampad. Detta tillstånd kan också kallas för hälkuddeatrofi.  

Symtom

  • Det gör ont i hälen direkt vid belastning, trampdynorna känns ömma, det kan svida, bränna och sticka. Molvärk och trötthet i fötterna uppstår efter en stunds stående eller gående. Man kan se att fettvävnaden minskat.  
  • Större delen av hälen värker vid belastning. 
  • Den bakre kanten av hälkudden i foten smärtar.
  • Brännande och svidande smärta.

Åtgärd

En överansträngning av hälen kan läka ut av sig själv, men kan vara nog så smärtsam eftersom det är svårt att helt undvika belastning. Avlasta med dämpande skor, rätt sula med svikt samt eventuellt ett inlägg i form av en specialformad hälkopp. Gå inte barfota eller i strumplästen på hårda golv inomhus. Använd hellre en innesko eller en toffla med dämpande sula. Även i en sådan kan du lägga i en separat sviktsula eller hälkopp för ytterligare avlastning. Felaktigt sittande skor, övervikt, diabetes och artrit är andra faktorer som kan påverka att du får problem med hälarna. Därför är det också viktigt att du ser över fothälsan i helhet, dvs sköt om fötterna och huden (då blir det också lättare att se om det faktiskt är något annat som orsakar värken, till exempel om ett föremål har kommit in i foten) och undvik att gå omkring med omfattande förhårdnader som kan ge dålig cirkulation och ytterligare obehag.


Liktorn

Liktornar ser oftast ut som små cirkelformade ”bulor” av förhårdnad hud, de kan vara så små som knappnålshuvuden. Den synliga delen ser oftast rund ut men kärnan går inåt i huden med en hård spets vilket ger smärta vid tryck då den pressas inåt. Ibland uppkommer sådana liktornar just i hälområdet, men kan givetvis sätta sig varsomhelst på din fot där det uppstår en förhårdnad. När huden utsätts för tryck och friktion kommer den att bilda en blåsa, eller hård hud, och obehandlad hård hud kan leda till en liktorn. Hård hud i sig gör sällan ont vid beröring medan en liktorn som går inåt i huden gör ont när man trycker på den och det kan också bli rodnad runt själva liktornen. Ibland kan det vara svårt att se om det är en fotvårta eller liktorn, men fotvårtan har mörka prickar. Om du är osäker på om det är en liktorn eller fotvårta är det viktigt att du inte går barfota eftersom fotvårtor är väldigt smittsamma.

Symtom

  • Det smärtar runt området vid belastning och kan kännas ömt, precis som om du hade fått in en tagg i foten.

Åtgärd

Liktornen smittar inte men är smärtsam och bör behandlas. Skär absolut inte själv i huden! Har liktornen suttit länge och gått in djupt i huden kan du behöva gå till en medicinsk fotvårdare/fotterapeut som har rätt utrustning för att avlägsna den genom att till exempel slipa eller ”borra” ur liktornen. Du kan också börja med att själv underlätta och förebygga förhårdnader – mjukgör med fotbad, fila ner begynnande förhårdnader och smörj in fötterna ofta. Det finns också speciella liktornsplåster på apotek som man kan prova. Dessa innehåller uppmjukande salicylsyra och kan ofta klippas till så att de sitter exakt över själva liktornen. Under tiden uppluckring av förhårdnaden sker så avlastar plåstret och lindrar från ytterligare tryck på det ömmande området.

 

Avlastande och tryckdämpande hälkuddar från omtyckta 52Bones köper du till Sveriges bästa pris här:

/product/springyard-gelheel-2d-stotdampande-halinlagg

/product/52-bones-gel-heel-cup





 

 

 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.